Maty wygłuszające do drzwi
Zwiń
X
-
Witam.
Widzę ze sposobów i opinii na temat wygłuszania drzwi jest tyle ile kawałków mat...
Po lekturze doszedłem do wniosku ze lepiej żeby zrobili to Profesjonaliści. Na początku chciałem wyklejać matami bitumicznymi z castoramy ale jednak zwątpiłem.
Czy Ktoś może wyrazić opinie na temat firmy Proaudio z Tychów?
Za wygłuszenie drzwi przednich i montaż głośników chcą 550zł. Czy to dobra cena? Mam głośniki blaupunkt GTX 663 i radio pioneer deh 2200 bodajże. Czy to dobry zestaw do mojej Octavki?
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GonzoTheMasterPo lekturze doszedłem do wniosku ze lepiej żeby zrobili to Profesjonaliści.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GonzoTheMasterZa wygłuszenie drzwi przednich i montaż głośników chcą 550zł. Czy to dobra cena?
Ta cena to z materiałem czy bez?
Jak z materiałem, to na pewno złożą Ci coś w stylu maty z Castoramy.
Powiem Ci że żadnej filozofii w tym nie ma, a jak nie chcesz robić tego sam to ewentualnie poproś kogoś kolegów z ocp :P dla niektórych to przyjmować :P
A widzę że jesteś ze śląska , a jest tu nas kilku którzy wierzą z czym to się je :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Dzięki Koledzy za pomoc. Napewno się do kogoś odezwe. Jak narazie walczę z radiem i anteną (stary temat separatora) Niestety taką mam pracę że nie ma mnie w domu cały tydzień więc nie wiem czy zdąże z wygłuszaniem przed zimą(Jest wogóle sens teraz to robic?). Co sądzicie o moim sprzęcie? Nadaje sie to do czegoś. Miałem to wcześniej zamontowane w suzuki swift i bylo dobrze. Jeszcze raz dzieki za pomoc
k
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GonzoTheMasterDzięki Koledzy za pomoc. Napewno się do kogoś odezwe. Jak narazie walczę z radiem i anteną (stary temat separatora) Niestety taką mam pracę że nie ma mnie w domu cały tydzień więc nie wiem czy zdąże z wygłuszaniem przed zimą(Jest wogóle sens teraz to robic?). Co sądzicie o moim sprzęcie? Nadaje sie to do czegoś. Miałem to wcześniej zamontowane w suzuki swift i bylo dobrze. Jeszcze raz dzieki za pomoc
k
.
Jak dla mnie to jak świeci słonko to wiadomo że jest przyjemnie :szeroki_usmiech
A co do sprzętu to do słuchania fali FM/AM pewnie wystarczy...
Komentarz
-
-
Można i wygłuszać w zimę. Paradoksalnie są nawet jakieś tam zalety. Np w zimę łatwiej jest wyklejać zewnętrzne poszycie drzwi poprzez otwory technologiczne. Mata jest wtedy sztywniejsza i tak bardzo się nie klei. Ja wygłuszałem w styczniu przy minus 10 st w garażu. Fakt że ogrzałem garaż do jakiś kilku stopni na plusie ale oczywiście wtedy bez opalarki się nie obejdzie. Po naklejeniu trzeba wszystko dokładnie wygrzać i docisnąć.Tomek
Komentarz
-
-
irek6, Najlepsze czli Dynamat. Door Kit kosztuje na parę drzwi ok 300PLN do tego 2-3 dodatkowe maty po 90 pln na zewnętrzne poszycie drzwi razem ok 570PLN np
plus
2-3 razy: http://allegro.pl/dynamat-xtreme-mat...565502534.htmlTomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irek6Proszę o podpowiedź: jakie maty do 600zł na przednie drzwi (300zł na sztukę drzwi)? Głośniki i dystanse już mam.
PROMOCJA NA MATYJak wiemy sezon Car Audio powoli dobiega końca.Chłodne wieczory dają o sobie znać.Dlatego warto ostatnie słoneczne dni wykorzystać na porządne wytłumienie drzwi W tym celu przygotowałem dla Was promocję na maty!Jest to bardzo dobra alternatywa dla tanich mat (Boll, APP, Soudal).Ni...
Komentarz
-
-
misiul, wytłumienie drzwi mogło by co najwyżej spowodować zbyt szybką reakcję bocznej poduszki ( ze względu na teoretycznie lepsze "uszczelnienie"). Jednak ilość "nieszczelności" jakie pozostają nawet po dokładnym wytłumieniu drzwi ( np. szpara wzdłuż całej szerokości szyby, czy otwory odpływowe na dole drzwi ) powinna spokojnie wystarczyć do utrzymania "dynamiki przepływów powietrza". Szczególnie, że drzwi w OII i tak są fabrycznie "uszczelnione" ( nie ma żadnych otworów między wnętrzem drzwi a spodem tapicerki ) płatem grubej blachy, którą przy wytłumianiu po prostu dodatkowo się okleja matą, żeby "nie dzwoniła".
Do kurtyn powietrznych są oddzielne czujniki umiejscowione na dole słupka C, także na to drzwi nie mają w ogóle wpływu.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulJednak nie mogę się do końca z Tobą zgodzić. Instrukcja do O2FL mówi, że poduszki boczne są zawsze uruchomiane wraz z kurtynami. Tak więc wnioskuje, że powinien obsługiwać je ten sam sterownik z czujnikiem ciśnienia umieszczony w przednich drzwiach.
Komentarz
-
-
misiul, sterownik jest jeden dla wszystkich poduszek. Jeśli nie ma kurtyn tylko same poduchy boczne to czujniki ciśnieniowe są tylko w drzwiach przednich. Jeśli są także kurtyny to z tyłu na słupkach są zamontowane dodatkowo czujniki zderzenia przyspieszeniowe ( akcelerometry ). Możliwe, że w każdym przypadku odpalają boczne i kurtyny ( razem ) a czujniki z tyłu są po to, aby je uruchomić także wtedy, gdy auto dostanie strzała w bok, ale nie w przednie drzwi ( mam nadzieje nie testować na sobie żadnego z tych wariantów :roll: ).
Co do ciśnienia jakie jest potrzebne do odpalenia poduchy to z materiałów jakie znalazłem ( materiały producentów czujników a nie aut ) wnioskuje, że to nie wartość ciśnienia a szybkość przyrastania ciśnienia steruje odpaleniem poduchy. Trzeba by się zagłębić w szczegółowe dane techniczne czujników i sterowników, ale podejrzewam, że normalnych rozmiarów głośnik ( powiedzmy śr. 200mm ) może wymuszać zbyt wolne zmiany ciśnienia, więc poduchy są bezpieczne. Oczywiście jakieś super hiper głośniki do dBdrag-u zasilane z odpowiedniego wzmaka na pewno dały by radę odpalić poduchy, ale to jakieś marginalne przypadki i chyba raczej nam w Skodach nie grożą :diabelski_usmiechJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz